Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα - δικηγορικό γραφείο θεσσαλονίκη

Αποτελεί την πιο συχνή περιφερική πιεστική νευροπάθεια. Προκαλείται από την πίεση του μέσου νεύρου κατά την διέλευσή του από τον καρπιαίο σωλήνα. Έχει επιπολασμό  4-5 % στον γενικό πληθυσμό ο οποίος αυξάνει με την ηλικία και είναι συχνότερο στις γυναίκες.

Αιτίες

Το Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (Carpal Tunnel Syndrome) οφείλεται σε συμπίεση του μεσαίου νεύρου του καρπού, καθώς αυτό διασχίζει τον καρπιαίο σωλήνα, μια στενή διόδο που βρίσκεται μεταξύ των οστών του καρπού και του ισχίου του μυ, του διαβήτη ή άλλων παθήσεων που συνδέονται με το μεταβολισμό, καθώς και τραυματισμούς στον καρπό.

Πολλές φορές δεν ανευρίσκεται συγκεκριμένο αίτιο (ιδιοπαθές)- παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί προδιαθεσικοί παράγοντες:

 1. Κληρονομικότητα: Η κληρονομικότητα μπορεί να παίξει έναν ρόλο στην εμφάνιση του Συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.
 2. Υποθυροειδισμός: Οι άνθρωποι με υποθυροειδισμό έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του Συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.
 3. Υπέρταση: Οι άνθρωποι με υπέρταση έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του Συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.
 4. Διαβήτης: Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του Συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.
 5. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις (πχ σε χειρωνακτικές εργασίες) ή δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλη και παρατεταμένη κάμψη ή έκταση του καρπού
 6. Άλλα: Εγκυμοσύνη, Παθήσεις θυρεοειδούς, ρευματοειδής αρθρίτιδα, μεταβολικές νόσοι, τραύμα

Συμπτώματα

Ένα σύνηθες αρχικό σύμπτωμα το οποίο παρατηρεί ο ασθενής είναι η ενοχλητική  βραδινή έγερση επειδή το χέρι του μουδιάζει και πρέπει να το κουνήσει για να το επαναφέρει. Αιμωδίες (μηρμυγκιάσματα), απώλεια αισθητικότητας και πόνος στα 4 πρώτα δάχτυλα εμφανίζονται αρχικά περιοδικά όπως επίσης και μια αιφνίδια αίσθηση σαν ηλεκτρική εκκένωση. Ο πόνος μπορεί να διατρέχει τον πήχη και να φτάνει μέχρι τον ώμο και σε πιο προχωρημένα στάδια ο ασθενής να παραπονιέται για μυϊκή αδυναμία (δεν μπορεί να κάνει λεπτές κινήσεις ή του πέφτουν  πράγματα). Τα συμπτώματα του Συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα (Carpal Tunnel Syndrome) περιλαμβάνουν:

 1. Πόνος και αίσθημα καψίματος στο χέρι, τον καρπό και τα δάχτυλα, συνήθως στον αντίχειρα, τον δείκτη, το μεσαίο και τον αντίχειρα.
 2. Ενίσχυση του πόνου κατά τη νύχτα, που μπορεί να δυσκολεύει τον ύπνο.
 3. Αδυναμία στο χέρι, το οποίο μπορεί να κρατάει λιγότερο σταθερά αντικείμενα και να προκαλεί εντονότερη κόπωση.
 4. Αίσθηση «παραμόρφωσης» των δαχτύλων, όταν το χέρι είναι σε ανάπαυση.
 5. Αίσθημα παραλυσίας ή αδυναμίας να κάνει κάποιος συγκεκριμένες κινήσεις με το χέρι.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί μόνιμη απώλεια αισθητικής στα δάχτυλα και αδυναμία στη χρήση του χεριού. Επιπλέον, οι πόνοι στον καρπό και στα δάχτυλα μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητα του ασθενούς και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του. Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ειδικό για να διαγνώσετε το Σύνδρομο καρπιαίου.

Διάγνωση

Το ιστορικό και η κλινική εξέταση συμπληρώνονται με νευροφυσιολογικές μελέτες με τις οποίες ελέγχονται η λειτουργία του νευρου και των μυών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί υπέρηχος ή και ακτινογραφία.

Θεραπεία

Σε έγκαιρη διάγνωση και ήπια συμπτωματολογία  εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία:

Ακινητοποίηση καρπού και αποφυγή δραστηριοτήτων που τον επιβαρύνουν. Συγκεκριμένες ασκήσεις δρουν επιβοηθητικά
ΜΣΑΦ
Έγχυση κορτιζόνης στον καρπιαίο σωλήνα για ύφεση της φλεγμονής.

Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας σε περίοδο έως και 6 μήνες ή προχωρημένη νόσο γίνεται  χειρουργική επέμβαση ανοιχτά ή ενδοσκοπικά με στόχο την αποσυμφόρηση του σωλήνα. Μεταξύ των 2 μεθόδων όσον αφορά στην μακροχρόνια αποτελεσματικότητα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές, στην αρθροσκοπική μέθοδο όμως ο ασθενής επανέρχεται στις δραστηριότητες του μια εβδομάδα νωρίτερα. Η ανάρρωση μετεγχειρητικά μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως μήνες (εξαρτάται από την κατάσταση του νεύρου) και ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να φορέσει νάρθηκα και να ακολουθήσει φυσικοθεραπεία.

Πηγές:

 1. Wipperman J, Goerl K. Carpal Tunnel Syndrome: Diagnosis and Management. Am Fam Physician. 2016;94(12):993‐999.
 2. Genova A, Dix O, Saefan A, Thakur M, Hassan A. Carpal Tunnel Syndrome: A Review of Literature. Cureus. 2020;12(3):e7333. Published 2020 Mar 19. doi:10.7759/cureus.7333
 3. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/carpal-tunnel-syndrome/
 4. Βιβλίο: Lippincott’s primary care orthopaedics (2nd edition)

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

  Τι είναι ο καρπιαίος σωλήνας και πώς προκαλείται αυτό το σύνδρομο;

  Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας οστεοϊνώδης σχηματισμός που από πάνω αφορίζεται από μια ταινία συνδετικού ιστού (εγκάρσιος σύνδεσμος) και από κάτω από τα οστά του καρπού. Μέσα από τον σωλήνα περνά το μέσο νεύρο και οι τένοντες των καμπτηρών μυών του χεριού. Το μέσο νεύρο νευρωνει αισθητικά την παλαμιαία επιφάνεια του αντίχειρα, δείκτη, μέσου και μισού παράμεσου και κινητικά τους μυς του αντίχειρα. Οποιαδήποτε μείωση του χώρου του σωλήνα (πχ απο οίδημα) μπορεί να οδηγήσει σε πίεση του μέσου νεύρου και εμφάνιση χαρακτηριστικής συμπτωματολογίας στην περιοχή νεύρωσής του.