Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου - δικηγορικό γραφείο θεσσαλονίκη

Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι μια παθολογική κατάσταση που προκαλείται από τη φθορά, τον τραυματισμό ή την απώλεια ελαστικότητας των δίσκων της σπονδυλικής στήλης. Οι δίσκοι είναι μαξιλαροειδείς δομές που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων και έχουν ως σκοπό την απορρόφηση των κραδασμών και την παροχή ευελιξίας στη σπονδυλική στήλη. Όταν ένας δίσκος παρουσιάζει κήλη, το μαλακό κέντρο του (πυρήνας πολτός) πιέζεται και μπορεί να εξέλθει από τα όρια του δίσκου, προκαλώντας πίεση στα γειτονικά νεύρα και πόνο.

Αίτια

 1. Φυσική φθορά
  Η φυσική φθορά των δίσκων με την πάροδο του χρόνου είναι ένα κύριο αίτιο κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου. Καθώς γερνάμε, οι δίσκοι χάνουν την ελαστικότητά τους και την ικανότητα να απορροφούν τους κραδασμούς, πράγμα που τους κάνει πιο ευάλωτους στην κήλη.
 2. Τραυματισμός
  Ένας ξαφνικός τραυματισμός, όπως μια πτώση ή ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, μπορεί να προκαλέσει κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Η βίαιη κίνηση μπορεί να προκαλέσει ρήξη του δίσκου και να οδηγήσει σε κήλη.
 3. Γενετικοί παράγοντες
  Κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για την ανάπτυξη κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου λόγω των γονιδίων τους. Η γενετική κληρονομιά μπορεί να επηρεάσει τη δομή και τη λειτουργία των δίσκων, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους σε κήλη.

Συμπτώματα

 1. Πόνος στη μέση
  Ο πόνος στη μέση είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής ή επισοδιακός και μπορεί να επιδεινωθεί με την κίνηση, το σκύψιμο ή το καθιστικό.
 2. Περιορισμένη κινητικότητα
  Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να προκαλέσει περιορισμό της κινητικότητας της μέσης και της πλάτης, καθώς οι φλεγμονές και ο πόνος κάνουν δύσκολη την κίνηση.
 3. Αδυναμία και παραισθήσεις
  Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να προκαλέσει πίεση στις νεύρινες ρίζες, οδηγώντας σε αδυναμία, μούδιασμα ή τσιμπήματα στα άκρα ή τα πόδια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ατόμου να περπατάει ή να κάνει καθημερινές δραστηριότητες.

Εξετάσεις και διαγνωστικά εργαλεία

 1. Ιστορία ασθενούς και φυσική εξέταση
  Ο γιατρός θα συλλέξει πληροφορίες για τα συμπτώματα, την ιστορία υγείας και τις πιθανές προκλήσεις που οδήγησαν στην κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Κατά τη φυσική εξέταση, ο γιατρός θα εξετάσει την πλάτη και τη μέση για να αξιολογήσει την κινητικότητα, την αδυναμία και τον πόνο.
 2. Ακτινογραφίες
  Οι ακτινογραφίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση αλλαγών στη θέση ή το μέγεθος των δίσκων και των σπονδύλων. Ωστόσο, δεν μπορούν να δείξουν λεπτομερώς την κατάσταση των μαλακών ιστών, όπως οι δίσκοι και τα νεύρα.
 3. Μαγνητική τομογραφία (MRI)
  Η μαγνητική τομογραφία είναι μια πιο ακριβής μέθοδος για τη διάγνωση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου, καθώς μπορεί να απεικονίσει τους μαλακούς ιστούς, όπως οι δίσκοι, τα νεύρα και τα μυς. Η MRI μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να προσδιορίσει τη θέση και το μέγεθος της κήλης και να αξιολογήσει την επίδρασή της στα γύρω νεύρα.

Θεραπείες για την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

 1. Συντηρητική θεραπεία
  Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων για τον έλεγχο του πόνου και της φλεγμονής, την εφαρμογή πάγου ή θερμότητας, τη χρήση ορθοπεδικών βοηθημάτων και τη φυσικοθεραπεία. Στόχος της συντηρητικής θεραπείας είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η βελτίωση της κινητικότητας.
 2. Επεμβατική θεραπεία
  Σε περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει ή τα συμπτώματα επιδεινώνονται, η επεμβατική θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη. Οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν τη χειρουργική αφαίρεση της κήλης, τη δισκεκτομή και τη σπονδυλοδεσία.

Πρόληψη

 1. Άσκηση και ενδυνάμωση
  Η τακτική άσκηση και η ενδυνάμωση των μυών της πλάτης και της κοιλιακής χώρας μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου, καθώς βοηθούν στη στήριξη της σπονδυλικής στήλης.
 2. Σωστή στάση του σώματος
  Η σωστή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε καθιστός, όρθιος ή κατά τον ύπνο, μπορεί να μειώσει την πίεση στους δίσκους και να βοηθήσει στην πρόληψη της κήλης.
 3. Προσαρμογή του περιβάλλοντος εργασίας
  Εργαστείτε σε ένα ergonomically σχεδιασμένο γραφείο, χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο κάθισμα, και κάντε τακτικές διαλείμματα για να περπατήσετε και να αλλάξετε τη στάση του σώματος.

Συμπέρασμα

Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου αποτελεί μια κοινή αιτία πόνου στη μέση και περιορισμένης κινητικότητας. Η διάγνωση βασίζεται στην ιστορία ασθενούς, τη φυσική εξέταση και τις απεικονιστικές μεθόδους, όπως η MRI. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν συντηρητικές και επεμβατικές προσεγγίσεις, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η πρόληψη της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι δυνατή με την τήρηση καλών συνηθειών, όπως η τακτική άσκηση, η σωστή στάση του σώματος και η προσαρμογή του περιβάλλοντος εργασίας.

 


Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

  Τι προκαλεί την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου;

  Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου προκαλείται από τη φθορά των δίσκων στη σπονδυλική στήλη, που μπορεί να οφείλεται σε γήρανση, τραυματισμό, υπερβολική χρήση ή γενετικούς παράγοντες.

  Πώς μπορεί να διαγνωστεί η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου;

  Η διάγνωση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου γίνεται μέσω ιστορίας ασθενούς, φυσικής εξέτασης και απεικονιστικών μεθόδων, όπως η ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία (MRI).

  Ποιες είναι οι θεραπείες για την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου;

  Οι θεραπείες για την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου περιλαμβάνουν συντηρητικές και επεμβατικές προσεγγίσεις. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και ορθοπεδικά βοηθήματα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η επεμβατική θεραπεία, όπως η χειρουργική αφαίρεση της κήλης, μπορεί να είναι απαραίτητη.

  Είναι η χειρουργική επέμβαση πάντα απαραίτητη για την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου;

  Όχι, η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα απαραίτητη. Σε πολλές περιπτώσεις, η κήλη μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικές μεθόδους, όπως φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως εξετάζεται όταν οι συντηρητικές μέθοδοι αποτυγχάνουν ή τα συμπτώματα επιδεινώνονται.