Ωλένια νευρίτιδα - δικηγορικό γραφείο θεσσαλονίκη

Η Ωλένια νευρίτιδα είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Παρατηρείται όταν ένας ασθενής έχει πολλαπλούς πόνους στα νεύρα του, ενώ συνήθως δεν υπάρχει φυσιολογική διαταραχή στο σύστημα νεύρων. Η Ωλένια νευρίτιδα είναι επίσης γνωστή ως σύνδρομο της χρόνιας αδιαφανούς πόνου (chronic invisible pain syndrome) και αποτελεί μια από τις πιο περίπλοκες και δύσκολες παθήσεις που αντιμετωπίζουν οι νευρολόγοι και οι ρευματολόγοι.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κίνδυνου για την εμφάνισή της;

Παράγοντες κίνδυνου που μπορεί να προκαλεσουν συμπίεση ή τριβή στην περιοχή είναι οι εξής :

 • Προηγούμενο κάταγμα αγκώνα
 • Χρόνια τριβή στην περιοχή απο συγκεκριμένη θέση του αγκώνα (πχ τοποθέτησή του σε γραφείο για εργασία με Η/Υ)
 • Επαναλαμβανόμενη κάμψη του
 • Υπερτροφία παρακείμενων μυών
 • Οστεόφυτα λόγω οστεοαρθρίτιδας
 • Κύστεις στην περιοχή

Αιτίες

Δυστυχώς, η ακριβής αιτία της Ωλένιας νευρίτιδας δεν είναι ακόμα γνωστή. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που συνδέονται με την εκδήλωση της νόσου, όπως η γενετική προδιάθεση, οι τραυματισμοί των νεύρων, η μακροχρόνια έκθεση σε στρες και οι λοιμώξεις. Επιπλέον, η νόσος εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με άλλες χρόνιες παθήσεις όπως οι σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με την λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση και ορισμένες παρακλινικές εξετάσεις. Πρώτο μέλημα ειναι η εντόπιση της θέσης της πίεσης του νεύρου. Κατά την εξέταση ο γιατρός ελέγχει την μυική ισχύ και την λειτουργία του νεύρου- εδώ νευροφυσιολογικές μελέτες (πχ ηλεκτρομυογράφημα) δίνουν πολύτιμες πληροφορίες που αποτελούν και προγνωστικό δείκτη σε περίπτωση επέμβασης. Ακτινογραφία του αγκώνα μπορεί να δειξει πιθανή παθολογία των οστών (πχ αρθρίτιδα).

Θεραπεία της Ωλένιας Νευρίτιδας

Η θεραπεία της Ωλένιας νευρίτιδας στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των πληγεισών περιοχών. Οι γιατροί συνήθως προτείνουν ισχυρά αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται θεραπεία με φυσικοθεραπεία και ψυχοθεραπεία.

Συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία;

Σε ήπια και πιθανώς μέτριας έντασης νόσο εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία για τον περιορισμό του πόνου και της φλεγμονής με:

 • Λήψη ΜΣΑΦ
 • Τροποποίηση της θέσης του αγκώνα σε δραστηριότητες που ερεθίζουν το νεύρο (πχ χρήση Η/Υ)
 • Χρήση κάποιου υποστηρικτικού μέσου για ευθειασμό αγκώνα το βράδυ

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα στο 50%. Σε περίπτωση μη ύφεσης των συμπτωμάτων μετά από περίοδο μηνών ή σε εξαρχής σοβαρή νόσο υπάρχουν οι εξής χειρουργικές επιλογές:

 • Αποσυμπίεση του νεύρου
 • Επικονδυλεκτομή
 • Μετάθεση του νεύρου

Μετεγχειρητικά γίνεται φυσικοθεραπεία και χρήση νάρθηκα. Ο βαθμός και ο χρόνος της ανάρρωσης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την βλάβη που έχει υποστεί το νεύρο.

Πρόληψη

Επιπλέον, οι άνθρωποι με ανθεκτικότητα στο άγχος και στην κατάθλιψη έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Επίσης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της Ωλένιας νευρίτιδας.

Συμπεράσματα

Η Ωλένια νευρίτιδα είναι μια σπάνια νευρολογική πάθηση που προκαλεί μεγάλη δυσφορία και δυσκολία στην καθημερινή ζωή των πληγέντων ατόμων. Ωστόσο, η διάγνωση και η θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των πληγεισών περιοχών. Η πρόληψη της νόσου μπορεί να γίνει μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της διατήρησης ενός υγιούς τρόπου ζωής. Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, ώστε να λάβετε άμεση ιατρική περίθαλψη και να αποφύγετε την καθυστέρηση της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές και δυσκολίες στη θεραπεία της νόσου.

 

Πηγές:

 1. Andrews K, Rowland A, Pranjal A, Ebraheim N. Cubital tunnel syndrome: Anatomy, clinical presentation, and management. J Orthop. 2018;15(3):832‐836. Published 2018 Aug 16. doi:10.1016/j.jor.2018.08.010
 2. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/ulnar-nerve-entrapment-at-the-elbow-cubital-tunnel-syndrome
 3. https://journals.lww.com/jaaos/Fulltext/2017/10000/Cubital_Tunnel_Syndrome__Current_Concepts.10.aspx
 4. Kooner S, Cinats D, Kwong C, Matthewson G, Dhaliwal G. Conservative treatment of cubital tunnel syndrome: A systematic review. Orthop Rev (Pavia). 2019;11(2):7955. Published 2019 Jun 12. doi:10.4081/or.2019.7955
 5. Βιβλίο: Ορθοπαιδική χειρουργική, Ιωάννης Α. Πουρνάρας

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

  Ποιος είναι ο πιο συνήθης παράγοντας κινδύνου για την Ωλένια νευρίτιδα;

  Ο πιο συνήθης παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία άνω των 50 ετών.

  Υπάρχει θεραπεία για την Ωλένια νευρίτιδα;

  Ναι, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των πληγεισών περιοχών.

  Μπορεί η πρόληψη της Ωλένιας νευρίτιδας να γίνει μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής;

  Ναι, η πρόληψη της νόσου μπορεί να γίνει μέσω της διατήρησης ενός υγιούς τρόπου ζωής, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η αποφυγή της κατάθλιψης και του άγχους.