Οστεοαρθρίτιδα γόνατος - δικηγορικό γραφείο θεσσαλονίκη

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μια συχνή πάθηση που πλήττει το γόνατο και είναι η πιο συχνή αιτία πόνου στο γόνατο. Αυτή η πάθηση είναι μια μορφή αρθρίτιδας και αναπτύσσεται όταν το χόνδρο του γόνατος φθείρεται με την πάροδο του χρόνου.

Αιτίες

Οι ακριβείς αιτίες της οστεοαρθρίτιδας γόνατος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές, αλλά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της πάθησης. Οι συχνότερες αιτίες της οστεοαρθρίτιδας γόνατος περιλαμβάνουν:

 1. Ηλικία: Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι συνήθως μια πάθηση που εμφανίζεται στην ηλικία, καθώς οι αρθρώσεις παρουσιάζουν φυσιολογική φθορά με τον χρόνο.
 2. Γενετικοί παράγοντες: Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος μπορεί να έχει κληρονομική συνιστώσα, καθώς ορισμένες οικογένειες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της πάθησης από άλλες.
 3. Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει το φορτίο που δέχεται το γόνατο, και να προκαλέσει φθορά στα αρθρικά αποθέματα.
 4. Κάπνισμα: Οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος, καθώς το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει φθορά στα αρθρικά αποθέματα.
 5. Τραυματισμοί: Οι τραυματισμοί στο γόνατο μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο χόνδρο, τους τένοντες και τους μύες του γονάτου, που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος.
 6. Άλλες ασθένειες: Ορισμένες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι ρευματοειδής αρθρίτιδες, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας γόνατος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η οστεοαρθρίτιδα γόνατος μπορεί να εμφανιστεί χωρίς καμία συγκεκριμένη αιτία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πάθηση ονομάζεται ιδιωτική οστεοαρθρίτιδα και η αιτία της παραμένει άγνωστη.

Ένας υγιής τρόπος ζωής, περιλαμβανομένης της αρκετής άσκησης και της υγιούς διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του γονάτου και της αποφυγής της εμφάνισης της πάθησης.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας γόνατος μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Στα πρώιμα στάδια της οστεοαρθρίτιδας γόνατος, οι περισσότεροι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται κάποιο σύμπτωμα. Καθώς όμως η νόσος προχωράει, τα συμπτώματα γίνονται εμφανέστερα και περισσότερο ενοχλητικά. Ορισμένα από τα κοινά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας γόνατος περιλαμβάνουν:

 1. Πόνος: Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Ο πόνος μπορεί να είναι ελαφρύς στα πρώτα στάδια της νόσου, αλλά στα πιο προχωρημένα στάδια, μπορεί να είναι αρκετά έντονος και να εμποδίζει την κίνηση του αρθρώματος.
 2. Περιορισμένη κίνηση: Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κίνηση του γονάτου. Η κίνηση μπορεί να είναι περιορισμένη λόγω του πόνου ή του πρησμένου γόνατος.
 3. Πρησμένο γόνατο: Το πρησμένο γόνατο είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Οι αρθρώσεις που επηρεάζονται από τη νόσο μπορεί να πρήζονται και να φουσκώνουν, κυρίως μετά από περίοδους εντατικής δραστηριότητας.
 4. Κροταφικοί ήχοι: Οι κροταφικοί ήχοι μπορεί να είναι απόδειξη της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Η τριβή των κόκαλων στο γόνατο μπορεί να προκαλέσει έναν κρότο ή μια κροταλία κατά την κίνηση του γονάτου.
 5. Αίσθηση θυλάκωσης: Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος μπορεί να αισθάνονται μια αίσθηση θυλάκωσης στο γόνατο. Αυτή η αίσθηση μπορεί να οφείλεται στην επίμηκυνση των ιστών γύρω από το γόνατο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αυξημένες πόνοι και η περιορισμένη κίνηση του γονάτου δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένα με το στάδιο της νόσου. Μερικοί ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίζουν σοβαρό πόνο στο γόνατο, ακόμα και στα πρώτα στάδια της οστεοαρθρίτιδας γόνατος, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα, ακόμα και σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου. Επίσης, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Επιπλέον, τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν και άλλες παθήσεις του γονάτου, όπως ο αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σφυρήλατη αρθρίτιδα κ.α. Για αυτό το λόγο, εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να λάβετε τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη διατήρηση της κινητικότητας του γονάτου.

Διάγνωση

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδα γόνατος απαιτεί μια σειρά από εξετάσεις και τεστ. Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει με μια ιστορική αναφορά των συμπτωμάτων σας και μια εξέταση του γονάτου σας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός θα εξετάσει το γόνατό σας για πρόσθια ή πλαϊνή κίνηση, οστεοφυτώσεις ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να ενδεικνύει οστεοαρθρίτιδα.

Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να σας ανατρέψει σε εξετάσεις εικόνας για να δει την κατάσταση του γονάτου σας, όπως ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία (MRI) ή απεικόνιση υπερήχων. Αυτές οι εξετάσεις επιτρέπουν στο γιατρό να δει την κατάσταση του αρθρώματος και να εντοπίσει κάθε ενδεχόμενη ζημιά.

Ο γιατρός σας μπορεί να απαιτήσει αιματολογικές εξετάσεις ή άλλες εξετάσεις για να εξαιρέσει άλλες αιτίες πόνου στο γόνατο.

Θεραπεία

Η θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας γόνατος στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της κινητικότητας. Οι επιλογές θεραπείας εξαρτώνται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τον τύπο και το στάδιο της νόσου, καθώς και από την ηλικία και την κατάσταση υγείας του ασθενούς.

Οι θεραπευτικές επιλογές για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος περιλαμβάνουν:

 1. Φαρμακευτική θεραπεία: περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αναλγητικά και χονδροπροστατευτικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών αντιδράσεων.
 2. Φυσικοθεραπεία: Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στην αύξηση της κινητικότητας του γόνατος. Περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης και επανεκπαίδευσης και μασάζ.
 3. Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Η μείωση του βάρους, η άσκηση με αντοχή και η αποφυγή υπερβολικής φόρτωσης του γονάτου μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.
 4. Χειρουργική επέμβαση: Σε περιπτώσεις που η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος προκαλεί σημαντική αναπηρία και πόνο, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη. Οι επεμβάσεις που γίνονται είναι οι εξής:
  1. Αρθροσκόπηση: Σε αρθρίτιδα αρχικού σταδίου μπορεί να γίνει καθαρισμός και έκπλυση της άρθρωσης από εκφυλισμένους ιστούς και οστικά τεμάχια που μπλοκάρουν την κίνηση.
  2. Οστεοτομίες: Σε αρχικού σταδίου και εντοπισμένη οστεοαρθρίτιδα διορθώνεται ο άξονας της άρθρωσης και γίνεται ανακατανομή της φόρτισής της ούτως ώστε το παθολογικό κομμάτι της άρθρωσης να δεχεται μκρότερη φόρτιση κι έτσι να περιορίζονται τα συμπτώματα.
  3. Αρθροπλαστική (ολική ή μονοδιαμερισματική) γόνατος: Αντικαθίσταται η άρθρωση (ή μέρος της) με τεχνητή πρόθεση.
   Σήμερα χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι ελάχιστης επεμβατικότητας για την αρθροπλαστική ενώ η εισαγωγή της ρομποτικής έχει επιφέρει επανάσταση στον τομέα με το πιστοποιημένο ρομποτικό σύστημα Mako της Styker να αποτελεί το πρότυπο της νέας αυτής τεχνολογίας. Προεγχειρητικά με την χρήση CT δημιουργείται εξατομικευμένο για τον κάθε ασθενή 3D μοντέλο που αφορά στο ακριβές μέγεθος της πρόθεσης και την άριστη τοποθέτησή του. Αποτέλεσμα είναι λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, ταχύτερος χρόνος ανάρρωσης καθώς και ενδεχόμενη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της πρόθεσης σε σχέση με την παραδοσιακή αρθροπλαστική.

 


Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

  Τι είναι η Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος;

  Η Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος είναι μια άρθρωση που προκαλεί φθορά στο χόνδρο των γονάτων και μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκολίες στην κίνηση.

  Ποια είναι τα συμπτώματα της Οστεοαρθρίτιδας του Γόνατος;

  Τα συμπτώματα της Οστεοαρθρίτιδας του Γόνατος περιλαμβάνουν πόνο στο γόνατο, ακαμψία, δυσκολία στην κίνηση του γόνατος και κάποια φορά και πρήξιμο.

  Ποια είναι η θεραπεία για την Οστεοαρθρίτιδα του Γόνατος;

  Η θεραπεία για την Οστεοαρθρίτιδα του Γόνατος περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία, επέμβαση με αρθροσκόπηση ή αντικατάσταση του γόνατος. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την ηλικία και τη γενική υγεία του ασθενούς.

  Ποιες είναι οι συνέπειες της Οστεοαρθρίτιδας του Γόνατος;

  Οι συνέπειες της Οστεοαρθρίτιδας του Γόνατος μπορούν να περιλαμβάνουν μείωση της κινητικότητας, αυξημένο κίνδυνο πτώσης και την ανάγκη για αρθροπλαστική.

  Πώς μπορώ να ανακουφιστώ από τον πόνο της Οστεοαρθρίτιδας του Γόνατος;

  Μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πόνο της Οστεοαρθρίτιδας του Γόνατος με φαρμακευτική αγωγή, σωματική δραστηριότητα, αλλαγές στη διατροφή σας και εφαρμογή κρυοθεραπείας ή θερμοθεραπείας.

  Υπάρχουν τρόποι να προλάβω την Οστεοαρθρίτιδα του Γόνατος;

  Μερικοί τρόποι που μπορείτε να προλάβετε την Οστεοαρθρίτιδα του Γόνατος περιλαμβάνουν τη διατήρηση υγιούς βάρους, την αποφυγή τραυματισμών στο γόνατο και τη σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα και η κολύμβηση, που βοηθούν στην ενίσχυση των μυών και της αρθρώσεων.