Σύνδρομο εκτινασσόμενου δακτύλου – Trigger Finger - δικηγορικό γραφείο θεσσαλονίκη

Το σύνδρομο εκτινασσόμενου δακτύλου , γνωστό και ως «trigger finger», αποτελεί μια συχνή πάθηση που επηρεάζει τους ανθρώπους σε διάφορες ηλικίες. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ο δάκτυλος, συνήθως ο αντίχειρας ή ο δείκτης, κολλάει σε θέση ευθυγράμμισης και δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκολία στην κίνηση και ακόμη και απώλεια λειτουργίας του δακτύλου.

Οφείλεται σε φλεγμονή, πάχυνση και τελικά στένωση του τενόντιου ελύτρου, μιας ημισφαιρικής δομής μέσω της οποίας διολισθαίνουν φυσιολογικά οι τένοντες των καμπτήρων μυών των δάκτυλων. Η αλληλουχία σύσπαση μυός- έλξη τένοντα – κάμψη δακτύλου δυσχεραίνεται από το στενωμένο έλυτρο ενώ δευτεροπαθώς από την τριβή αναπτύσσεται και διόγκωση του ίδιου του τένοντα σε εκείνο το σημείο με εμφάνιση οζιδίου. Ο αντίχειρας είναι η συχνότερη θέση εντόπισης.

Αιτίες

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο εκτινασσόμενου δακτύλου. Οι κύριες αιτίες περιλαμβάνουν:

 1. Επαναλαμβανόμενη υπερβολική χρήση του δακτύλου.
 2. Παράγοντες κινδύνου όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις.
 3. Αρρώστιες των μυών και των νεύρων που επηρεάζουν τα δάκτυλα.
 4. Τραυματισμοί στην περιοχή του δακτύλου.

Συμπτώματα

Στην τυπική εικόνα του συνδρόμου ο ασθενής αρχικά δυσκολεύεται να κάμψει ή να εκτείνει το δάκτυλο- κατα την κίνηση χαρακτηριστικά υπάρχει αίσθηση “πιασίματος”. Παραπονιέται για πόνο στην παλάμη και στο δάκτυλο όταν κινείται και συνήθως ψηλαφά ένα ευαίσθητο οζίδιο στην παλαμιαία βάση του δακτύλου.

Τα συμπτώματα είναι εντονότερα μετά από περίοδο ακινησίας (πχ το πρωί). Όσο η νόσος εξελίσσεται ο πόνος χειροτερεύει, το δάκτυλο κλειδώνει σε θέση κάμψης και ανοίγει με τη βοήθεια του άλλου χεριού (με την χαρακτηριστική εκτίναξη). Σε τελικό στάδιο γίνεται σύγκαψη.

Οι κύριοι ενδείξεις του συνδρόμου εκτινασσόμενου δακτύλου είναι οι εξής:

 1. Πόνος στον δάκτυλο κατά την κίνηση.
 2. Κόλλημα του δακτύλου σε μια σταθερή θέση.
 3. Δυσκολία στην κίνηση του δακτύλου, ειδικά κατά την ευθυγράμμιση.
 4. Ηχηρό ή άκαμπτο ήχο κατά την κίνηση του δακτύλου.

Διάγνωση

Η διάγνωση του συνδρόμου εκτινασσόμενου δακτύλου μπορεί να γίνει με βάση τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής και την κλινική εξέταση. Συνήθως, ο γιατρός θα κάνει μια λεπτομερή ιστορική αναφορά και θα εξετάσει το δάχτυλο για να δει τον βαθμό της δυσλειτουργίας.

Σε περιπτώσεις όπου η διάγνωση δεν είναι σαφής, μπορεί να γίνει ακτινογραφία για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης.

Θεραπεία

Η θεραπεία του συνδρόμου εκτινασσόμενου δακτύλου εξαρτάται από το σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Στις περιπτώσεις που οι ενοχλήσεις είναι ελαφριές, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

 1. Αλλαγές στον τρόπο ζωής, περιλαμβανομένης της αποφυγής της υπερβολικής χρήσης του δακτύλου.
 2. Φυσιοθεραπεία για να ανακούφιση από τον πόνο και τη βελτίωση της κίνησης του δακτύλου.
 3. Χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στην περιοχή του δακτύλου.
 4. Ενδεχομένως ένεση κορτιζόνης για την ανακούφιση από τη φλεγμονή.
 5. Σε περιπτώσεις που οι ενοχλήσεις είναι σοβαρότερες, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της κίνησης του δακτύλου.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αρχική θεραπεία για τον σύνδρομο εκτινασσόμενου δακτύλου περιλαμβάνει τη χρήση προστατευτικού δακτυλίου, ο οποίος τοποθετείται στη βάση του δακτυλίου για να αποτρέψει την περαιτέρω κίνηση του. Η εφαρμογή παγετού στην περιοχή επίσης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.

Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί με τις αρχικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως περιλαμβάνει την απομάκρυνση του συνδέσμου ή του ιστού που προκαλεί τον συνδρόμο εκτινασσόμενου δακτύλου.

Συνολικά, ο συνδρόμος εκτινασσόμενου δακτύλου είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Εάν παρατηρείτε οποιαδήποτε ενοχλητικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα την ιατρική βοήθεια σας.


Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

  Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου εκτινασσόμενου δακτύλου;

  Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη δυσκολία ή τον περιορισμό της κίνησης του δακτύλου, τον πόνο και τη φλεγμονή στη βάση του δακτυλίου και την αίσθηση κόμπου ή στρίψιμο στο δάχτυλο.

  Ποιος είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για το σύνδρομο εκτινασσόμενου δακτύλου;

  Ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι η επαναλαμβανόμενη κίνηση του δακτυλίου, όπως η συνεχής χρήση ορισμένων εργαλείων, αθλητικές δραστηριότητες ή κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες.

  Ποια είναι η αρχική θεραπεία για το σύνδρομο εκτινασσόμενου δακτύλου;

  Η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως τη χρήση προστατευτικού δακτυλίου και την εφαρμογή παγετού στην περιοχή που πονάει.