Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου - δικηγορικό γραφείο θεσσαλονίκη

Πρόκειται για την πάθηση κατά την οποία εναποτίθενται κρύσταλλοι υδροξυαπατίτη (ασβεστίου) στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Αυτό οδηγεί συχνά σε πάχυνση των τενόντων με αποτέλεσμα την εκδήλωση συμπτωμάτων πολλές φορές παρόμοιων με το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής. Συνήθως προσβάλλονται γυναίκες μέσης ηλικίας. Τα ακριβή αίτια που προκαλούν την εναπόθεση των κρυστάλλων ασβεστίου δεν είναι γνωστά.

Συμπτώματα

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο αιφνίδιος οξύς πόνος στον ώμο και στην περιοχή του μπράτσου. Συχνά όμως υπάρχουν ασθενείς με χρόνιο πόνο στην περιοχή εξαιτίας μίας φλεγμονώδους αντίδρασης στην επασβεστοποιημένη περιοχή. Συνήθως ο πόνος χειροτερεύει κατά την κατάκλιση από την πάσχουσα πλευρά. Παρατηρείται ακόμα ιδιαίτερη ευαισθησία κατά την ψηλάφηση και πίεση του ώμου. Σε οξείες περιπτώσεις οι ασθενείς αδυνατούν από τον έντονο πόνο να σηκώσουν το χέρι πάνω από το ύψος του ώμου κυρίως κατά την απαγωγή.

Η ασβεστοποιητική τενοντίτιδα του ώμου μπορεί να προκαλέσει τα εξής συμπτώματα:

 • Πόνος στον ώμο και τον βραχίονα
 • Περιορισμένη κίνηση του ώμου
 • Αδυναμία στην ανύψωση του βραχίονα
 • Κόπωση του ώμου μετά από χρήση του
 • Τονισμός ή αίσθημα στενοχώριας στον ώμο
 • Σε περιπτώσεις σοβαρής ασβεστοποίησης των τενόντων, μπορεί επίσης να εμφανιστεί τραυματική οστεοαρθρίτιδα στον ώμο.

Διάγνωση

Η ακριβής διάγνωση της πάθησης γίνεται συνήθως μέσα από την κλινική εξέταση και τον ακτινολογικό έλεγχο. Συνήθως η απλή ακτινογραφία ώμου είναι αρκετή για την ανάδειξη του προβλήματος καθώς απεικονίζεται η εναπόθεση των κρυστάλλων ασβεστίου στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Με τη βοήθεια άλλων απεικονιστικών μεθόδων όπως της μαγνητικής τομογραφίας και του υπερηχογραφήματος μπορούν να αποκλειστούν άλλες συνυπάρχουσες βλάβες που μπορεί να επιδεινώνουν τον πόνο όπως μία ρήξη του στροφικού πετάλου, η ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας ή μία συνυπάρχουσα φλεγμονή του υπακρωμιακού ορογόνου θυλάκου.

Θεραπεία

Η θεραπεία για την ασβεστοποιητική τενοντίτιδα του ώμου μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

 • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
 • Φυσιοθεραπεία: Η άσκηση και η θεραπεία μπορεί να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των μυών του ώμου και της περιοχής του τένοντα.
 • Ενέσεις κορτιζόνης: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιατρός σας μπορεί να εισάγει κορτιζόνη στην περιοχή του ώμου για να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή.
 • Χειρουργική επέμβαση: Σε σοβαρές περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την αφαίρεση του ασβεστίου από τον τένοντα.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής ή σε περίπτωση υποτροπής της νόσου συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά μέσω 2 ή 3 μικρών τομών στην περιοχή του ώμου που με τη χρήση αρθροσκοπίου και των κατάλληλων εργαλείων γίνεται η αφαίρεση των επασβεστώσεων και η έκπλυση της περιοχής.
Μετεγχειρητικά αποφεύγεται η χρήση νάρθηκα και επιδιώκεται η πρώιμη κινητοποίηση του ώμου. Η φόρτιση του πάσχοντος άκρου πρέπει να αποφεύγεται για περίπου 3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Η πρώιμη μετεγχειρητική κινητοποίηση σε συνδυασμό με ασκήσεις φυσικοθεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντικές και οι ασθενείς επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους συνήθως 3-4 εβδομάδες μετεγχειρητικά.


Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

  Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου;

  Τα συμπτώματα της ασβεστοποιός τενοντίτιδας ώμου περιλαμβάνουν πόνο στον ώμο, περιορισμένη κινητικότητα, δυσκολία στην κίνηση του χεριού, και οιδήματα. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ιατρό για εξέταση και διάγνωση.

  Ποιες είναι οι αιτίες της ασβεστοποιός τενοντίτιδας ώμου;

  Οι κύριες αιτίες της ασβεστοποιός τενοντίτιδας ώμου περιλαμβάνουν υπερβολική άσκηση, επαγγελματικές δραστηριότητες που ασκούν πίεση στους τένοντες, ηλικία και γενετική προδιάθεση.

  Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου;

  Η θεραπεία της ασβεστοποιός τενοντίτιδας ώμου εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και της πάθησης. Η συντηρητική θεραπεία, όπως η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, πάγου και ηρεμία, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Η φυσικοθεραπεία, που περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και ελαστικότητας, μπορεί επίσης να βελτιώσει την κατάσταση των τενόντων. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.