Οστεοαρθρίτιδα ώμου - δικηγορικό γραφείο θεσσαλονίκη

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα ώμου;

Η οστεοαρθρίτιδα ώμου είναι μια κοινή πάθηση που προκαλεί πόνο και ακαμψία στην άρθρωση του ώμου. Η οστεοαρθρίτιδα ώμου αναφέρεται στη φθορά και τελικά στην απώλεια του χόνδρου που καλύπτει τις επιφάνειες των οστών που αποτελούν την άρθρωση του ώμου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, φλεγμονή και περιορισμό της κίνησης.

Τύποι οστεοαρθρίτιδας ώμου

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι οστεοαρθρίτιδας ώμου: τακτική (ή πρωτοπαθής) και δευτεροπαθής. Η τακτική οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή και συνήθως σχετίζεται με την γήρανση. Η δευτεροπαθής οστεοαρθρίτιδα προκαλείται από άλλες καταστάσεις ή τραυματισμούς, όπως ρήξη χιαστού, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις ή χρόνια απαλλαγή του ώμου.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Γήρανση

Η γήρανση είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας ώμου. Καθώς γερνάμε, ο χόνδρος που καλύπτει τις επιφάνειες των οστών στην άρθρωση του ώμου φθείρεται και αποδυναμώνεται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

Κακή στάση

Η κακή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αυξήσει την πίεση στην άρθρωση του ώμου, οδηγώντας σε πρόωρη φθορά του χόνδρου και στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας.

Τραυματισμοί

Οι τραυματισμοί στον ώμο, όπως οι καταγματικές κακώσεις ή οι ρήξεις των μυών και των συνδέσμων, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στην άρθρωση του ώμου.

Γενετική προδιάθεση

Η γενετική προδιάθεση μπορεί να παίξει ρόλο στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας ώμου. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό οστεοαρθρίτιδας, είναι πιθανότερο να αναπτύξετε την κατάσταση στο μέλλον.

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ώμου περιλαμβάνουν:

 • Πόνος κατά την κίνηση του ώμου
 • Ακαμψία και περιορισμένη κινητικότητα
 • Κρακς ή τριβή στην άρθρωση
 • Φουσκώματα και φλεγμονή γύρω από την άρθρωση
 • Ενίσχυση του πόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας ή μετά από περίοδο ακινησίας

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας ώμου, ο γιατρός θα εξετάσει το ιστορικό των συμπτωμάτων και θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση. Οι εξετάσεις εικόνων, όπως η ακτινογραφία, η υπερηχογραφία και η μαγνητική τομογραφία (MRI), μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση και να αξιολογήσουν την έκταση της φθοράς του χόνδρου.

Μέθοδοι θεραπείας

Μη χειρουργική θεραπεία

Στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας ώμου, η μη χειρουργική θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική. Οι μη χειρουργικές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Φαρμακευτική αγωγή: Αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs), αναλγητικά και κρεμες ή ουσίες που εφαρμόζονται τοπικά στο ώμο για τον έλεγχο του πόνου και της φλεγμονής.
 • Φυσικοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης και κινητικότητας για τη βελτίωση της λειτουργίας του ώμου και τη μείωση του πόνου.
 • Θερμοθεραπεία και κρυοθεραπεία: Η εφαρμογή θερμότητας ή πάγου στον προβληματικό ώμο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
 • Ενέσεις: Ενέσεις κορτιζόνης ή υαλουρονικού οξέος μπορεί να προσφερθούν για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας του ώμου.

Χειρουργική θεραπεία

Σε περιπτώσεις που η μη χειρουργική θεραπεία δεν παρέχει επαρκή ανακούφιση, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνιστάται. Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Αρθροσκοπική χειρουργική: Επιτρέπει στον χειρουργό να αφαιρέσει το φθαρμένο χόνδρο και να επιδιορθώσει τυχόν άλλες βλάβες στην άρθρωση του ώμου μέσω μικρών τομών.
 • Αντικατάσταση άρθρωσης ώμου: Η αντικατάσταση της άρθρωσης με ένα τεχνητό εμφύτευμα μπορεί να προσφέρει μακροχρόνια ανακούφιση από τον πόνο και τη βελτίωση της κινητικότητας του ώμου.

Πρόληψη

Μερικές συμβουλές για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας ώμου περιλαμβάνουν:

 • Ενδυνάμωση των μυών γύρω από την άρθρωση του ώμου
 • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους
 • Εξάσκηση και διατήρηση της ευλυγισίας του ώμου
 • Προστασία του ώμου από τραυματισμούς
 • Βελτίωση της στάσης του σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας

Συμπέρασμα

Η οστεοαρθρίτιδα ώμου είναι μια κοινή κατάσταση που προκαλεί πόνο, ακαμψία και περιορισμένη κινητικότητα. Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα, τη φυσική εξέταση και τις εξετάσεις εικόνων. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μη χειρουργικές επιλογές, όπως φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και θερμοθεραπεία, ή χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας ώμου περιλαμβάνει την ενίσχυση των μυών, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη βελτίωση της ευλυγισίας του ώμου. Η έγκαιρη αντιμετώπιση και η προσαρμογή του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας του ώμου και τη μείωση του πόνου.


Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

  Πώς ξεκινά η οστεοαρθρίτιδα ώμου;

  Η οστεοαρθρίτιδα ώμου ξεκινά όταν το χόνδρο που καλύπτει τις επιφάνειες των οστών της άρθρωσης αρχίζει να φθείρεται, προκαλώντας πόνο, φλεγμονή και ακαμψία.

  Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας ώμου;

  Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη γήρανση, τον τραυματισμό του ώμου, τη γενετική προδιάθεση, την υπερβολική χρήση του ώμου, και τις χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες των αρθρώσεων.

  Πότε πρέπει να συμβουλευτώ γιατρό για τον πόνο στον ώμο;

  Αν ο πόνος στον ώμο διαρκεί για περισσότερο από μία εβδομάδα, είναι απότομος ή εμποδίζει την καθημερινή λειτουργία, είναι καλό να συμβουλευτείτε γιατρό για αξιολόγηση και θεραπεία.