Μια παλιά ξένη ρήση λέει πως όταν πονάνε τα πόδια, πονάνε τα πάντα. Πράγματι, μέσα από την υπερβολή αυτής της φράσης αντικατοπτρίζεται η σπουδαιότητα της υγείας των ποδιών στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Πόδια που πονάνε, δύσκαμπτα, πρησμένα, με παραμορφώσεις που εμποδίζουν τον ασθενή να φορέσει με άνεση το παπούτσι εμποδίζουν τις δραστηριότητες του και φέρουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογία τους.
Αίτια
Οι παθήσεις του άκρου του ποδιού μπορούν να περιλαμβάνουν την πλανταριτίδα, την ακαμψία, την κηλίδα, το μυοσκελετικό σύνδρομο του προσαγωγού, το διάστρεμμα, την κάκωση, τον κάλο, την αποθέματα και τον αχίλλειο τένοντα. Οι παθήσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν πόνο, δυσκολία στην κίνηση και την ανάπτυξη της δραστηριότητας καθώς και ακόμη και σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Τα αίτια για τις παθήσεις είναι:
- Αυξημένο βάρος
- Εργασίες που απαιτούν πολύωρη ορθοστασία
- Έντονες αθλητικές δραστηριότητες
- Συστηματικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, που επηρεάζουν σημαντικά την υγεία του ποδιού.
- Τα υποδήματα είναι επίσης είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συχνά υποεκτιμάται από τον ασθενή. Παπούτσια λάθους μεγέθους (συχνό φαινόμενο στους ηλικιωμένους), κακής κατασκευής που δεν προφέρουν επαρκή στήριξη, σκληρά ή με πολύ ψηλό τακούνι όσο κι αν μας αρέσουν αισθητικά συμβάλλουν στη δημιουργία και επιδείνωση πολλών προβλημάτων στα πόδια όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις παραμορφώσεις των δακτυλίων.
Συμπτώματα
Μερικά πιθανά συμπτώματα παθήσεων στα άκρα των ποδιών είναι:
- Πόνος στα πόδια
- Πρήξιμο ή καταρροή
- Δυσκολία στην κίνηση
- Καψίματα ή τρυπήματα
- Αίσθημα καψίματος ή ανακούφισης με την κίνηση
- Αίσθημα παραλυσίας ή αδυναμίας
- Αναπνευστικά προβλήματα
- Πόνος στις αρθρώσεις.
Διάγνωση
Η διάγνωση των παθήσεων στα άκρα των ποδιών συνήθως απαιτεί την εκτέλεση μιας σειράς εξετάσεων και εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων:
- Ιατρική ιστορία και φυσική εξέταση
- Ακτινογραφία και αξονική τομογραφία (CT)
- Μαγνητική τομογραφία (MRI)
- Αιματολογικές εξετάσεις για τη διαπίστωση αναιμίας ή λοιμώξεων
- Εξετάσεις του αίματος για τον έλεγχο της λειτουργίας της θυρεοειδούς αδένας
- Εξετάσεις του αίματος για τη διαπίστωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή διαβήτη
- Βιοψία του δέρματος ή των μυών
- Σάρωση υπερήχων
- Δοκιμές λειτουργίας νεύρων
- Δοκιμές κινητικότητας και ισορροπίας.
Η ακριβής διάγνωση εξαρτάται από το είδος της πάθησης στα άκρα των ποδιών που υποψιάζεται ο γιατρός.
Θεραπεία
Η θεραπεία για τις παθήσεις στα άκρα των ποδιών εξαρτάται από τη φύση και τη σοβαρότητα της πάθησης. Ορισμένες απλές παθήσεις όπως οι πρησμένες αστραγάλους και τα κάλους μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτοφροντίδα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την αναπαυτική στήριξη των ποδιών, την αλλαγή των παπουτσιών σε πιο άνετα και υποστηρικτικά, και τη χρήση κατάλληλων ενδυμάτων για αθλητικές δραστηριότητες.
Για πιο σοβαρές παθήσεις, όπως η αποθεραπεία μετά από τραυματισμό ή η οστεοαρθρίτιδα, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, άσκηση και φυσικοθεραπεία, και σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την πάθηση και να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές.