Τι είναι το σύνδρομο εκτινασσόμενου δακτύλου και γιατί ονομάζεται έτσι;

Το σύνδρομο εκτινασσόμενου δακτύλου (ή στενωτική τενοντοελυτρίτιδα) είναι μια επώδυνη πάθηση στην οποία το δάχτυλο “κλειδώνει” σε θέση κάμψης και εκτινάσσεται κατά την προσπάθεια έκτασής του (trigger finger).

Οφείλεται σε φλεγμονή, πάχυνση και τελικά στένωση του τενόντιου ελύτρου, μιας ημισφαιρικής δομής μέσω της οποίας διολισθαίνουν φυσιολογικά οι τένοντες των καμπτήρων μυών των δάκτυλων. Η αλληλουχία σύσπαση μυός- έλξη τένοντα – κάμψη δακτύλου δυσχεραίνεται απο το στενωμένο έλυτρο ενώ δευτεροπαθώς απο την τριβή αναπτύσσεται και διόγκωση του ίδιου του τένοντα σε εκείνο το σημείο με εμφάνιση οζιδίου. Ο αντίχειρας είναι η συχνότερη θέση εντόπισης.

 

Ποιά είναι τα αίτια του;

Ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά, μπορεί να παρουσιαστεί στον καθένα, έχει αυξημένη επίπτωση όμως σε γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών. Έχουν αναγνωριστεί ορισμένοι παράγοντες κινδύνου:

  • Η επίμονη καταπόνηση των δακτύλων απο κάποια εργασία ή χόμπυ (πχ ενασχόληση με Η/Υ)
  • Παθήσεις όπως αρθρίτιδες (ρευματοειδής, ουρική), ο διαβήτης καθώς και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

 

Τι συμπτώματα εμφανίζει ο πάσχων;

Στην τυπική εικόνα του συνδρόμου ο ασθενής αρχικά δυσκολεύεται να κάμψει ή να εκτείνει το δάκτυλο- κατα την κίνηση χαρακτηριστικά υπάρχει αίσθηση “πιασίματος”. Παραπονιέται για πόνο στην παλάμη και στο δάκτυλο όταν κινείται και συνήθως ψηλαφά ένα ευαίσθητο οζίδιο στην παλαμιαία βάση του δακτύλου. Τα συμπτώματα είναι εντονότερα μετά απο περίοδο ακινησίας (πχ το πρωί). Όσο η νόσος εξελίσσεται ο πόνος χειροτερεύει, το δάκτυλο κλειδώνει σε θέση κάμψης και ανοίγει με τη βοήθεια του άλλου χεριού (με την χαρακτηριστική εκτίναξη). Σε τελικό στάδιο γίνεται σύγκαψη.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Συνήθως απο το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση.

 

Πώς θεραπεύεται;

Η θεραπεία εξαρτάται από την βαρύτητα και την διάρκεια των συμπτωμάτων καθώς και από τις συνυπάρχουσες παθήσεις. Η συντηρητική προσέγγιση συνίσταται σε:

  • Ξεκούραση του χεριού και ακινητοποίηση του δακτύλου με χρήση κατάλληλου νάρθηκα το βράδυ καθώς και λήψη ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) για τον πόνο
  • ‘Εγχυση κορτικοστεροειδών: Μπορεί να επιτύχει μακρά ύφεση των συμπτωμάτων έως και 1 χρόνο (50% των ασθενών). Για εμφανή αποτελέσματα μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 3 ενέσεις.

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια διαδικασία που γίνεται με τοπική αναισθησία και στόχο εχει την διατομή του παθολογικού ελύτρου και απελευθέρωση του τένοντα. Γίνεται ανοιχτά ή διαδερμικά με βελόνα καθοδηγούμενη απο υπερήχους (μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής σε σχέση με την ανοιχτή τομή). Είναι μια γρήγορη, σχεδόν αναίμακτη επέμβαση με τον ασθενή να επιστρέφει στις καθημερινές του ασχολίες την ίδια μέρα. Μετεγχειρητικά αναμένεται οίδημα (μπορεί να επιμείνει εως 6 μήνες), ευαισθησία και καποιου βαθμού δυσκαμψία. Η ανάκτηση πλήρους εύρους κίνησης του δακτύλου μπορεί να μην επιτευχθεί αν ο βαθμός δυσκαμψίας ηταν μεγάλος πριν το χειρουργείο.

 

Πηγές:

  1. Brozovich N, Agrawal D, Reddy G. A Critical Appraisal of Adult Trigger Finger: Pathophysiology, Treatment, and Future Outlook. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2019;7(8):e2360. Published 2019 Aug 8. doi:10.1097/GOX.0000000000002360

2.Vasiliadis AV, Itsiopoulos I. Trigger Finger: An Atraumatic Medical Phenomenon. J Hand Surg Asian Pac Vol. 2017;22(2):188‐193. doi:10.1142/S021881041750023X

3.https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/trigger-finger

4.Βιβλίο : Lippincott’s primary care orthopaedics (2nd edition)